2016. április 25., hétfő

Rákóczifalva


Rákóczifalva a Tisza bal partján Szolnoktól délre, a Tisza folyóhoz közel, 1,2 km-re fekszik.  A Jász- Nagykun-Szolnok megyei település kialakulásában két tényező játszott fontos szerepet, az élővíz, a Tisza közelsége és az árvízmentes terület.  A város homokhátgerincre épült, így az árvíz sosem fenyegette az itt élő embereket.
Mányoki Ádám
II. Rákóczi Ferenc képmása

Tahly Kálmán – Rákóczi-kor történetíró – szerint 1704-ben II. Rákóczi Ferenc Szegedről telepített lakosokat erre a területre, ekkor épült meg a Rákóczi vadászkastély, ami központi szerepet töltött be az uradalomban. Később az itt élők azzal állítottak emléket a fejedelemnek, hogy 1882-ben a nagygyűlés a Rákóczifalva nevet adta a helységnek. A névváltoztatás előtt a helység a Varsány(puszta) nevet viselte. A település 1883-ban alakult át községgé és ekkor választották meg az első képviselő-testületet is. A városi rangot 2009. július 1-én kapta meg Rákóczifalva.

A városra jellemző a kuruc hagyományok őrzése és továbbadása a következő nemzedékeknek. Itt található a Macimúzeum ( http://www.macimuzeum.hu/ ), ami egyedülálló magán gyűjteménnyel rendelkezik. A múzeum alapjait, a helyi születésű Balázs Antal családjával, néhány évvel ezelőtt teremtette meg hatalmas magángyűjteményével, ami folyamatosan nő és mára már 1700 darab macival büszkélkedhet a család. A világ szinte összes mackógyárából származnak macik, amelyek származásuk mellett különböző történelmi korokat elevenítenek fel öltözködésükkel. A macik világában helyett kapott még a múzeum polcain számos régi használati tárgy, így a vendégek megtapasztalhatják, hogy több száz évvel ezelőtt milyen bútorok között éltek az emberek.

Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Éden Madárparkban látogatók több mint 50 különleges madárfajt csodálhatnak meg. Egy-egy ritkaság Tajvanból, Mianmarból, Kínából, Tibetből érkezett a madárparkba.

Döme napkor a gyerekek és a mackók vannak a középpontban. Ilyenkor több száz maci érkezik a városba egy nagy csoportkép erejéig, 2012-ben 4189 db mackót regisztráltunk.
A természetbarátok is megtalálják a számukra kedvező programot, hiszen Rákóczifalva határában található a Tisza-parti tanösvény, ahol lehetőség van gyalog- és biciklitúrákra, szabadtéri főzésre, illetve megismerkedhetnek az odalátogatók olyan a természeti kincsekkel, mint Parti fűz és Nyár ligeterdők, Kubikerdők, Bivaly-tói tölgyes erdő, ártéri mocsárrétek. A tanösvény feltárja a látogatók előtt a helyi természet értékeit. A Tisza közelében élőknek és minden idelátogatónak különleges esemény az évente ismétlődő Tiszavirágzás is, ami mára szinte csak Jász-Nagykun-Szolnok Megyében tekinthető meg.

Városunkon áthalad 5,6 km hosszan egy kerékpárút, ami 2006 óta folyamatosan fejlődik és kiegészül újabb részekkel. A városon áthaladó bicikliút jelenleg Szolnok belvárosát köti össze Marfűvel.

A sportok kedvelői számára is tartogat jobbnál jobb elfoglaltságot a város. A Dencs Antal Sporttelep focipályával, lovas pályával várja a kikapcsolódni vágyókat.