2016. július 19., kedd

Településadatok


Rákóczifalva Város Címere


Rákóczifalva a Tisza bal partján Szolnoktól délre, a Tisza folyótól távolabb fekszik. Északon Szolnok, keleten Kengyel, délen Rákócziújfalu a szomszédja. Nyugaton a határát a Tisza képezi. Földrajzi koordinátái: keleti hosszúság 20° 11', északi szélesség 47° 3' .


Emberi település létrejöttének Rákóczifalva környékén is két elengedhetetlen feltétele volt. Az élővíz közelsége és az árvízmentes terület. A Tisza hosszú időn keresztül, egészen a szabályozásáig a rendszertelen kanyargásával vízzel jól ellátottá tette a vidéket. A táj a mai és a Tisza-szabályozás előtti arculata között lényeges különbség van. A II. József császár korabeli térképen még az is látható, hogy a Tisza tekervényesen kószálta körül a magasabb térszinteket. Régen levetélt morotváit és a mai holt ágait hajdan élővízzel táplálta. Ártere viszont ezen a területen nem túl széles. Az átlagosan 20-25 km szélességű ártér Tószeg - Rákóczifalva között összeszűkül 3-4 km-re, s ezt ma is hosszabb dombsor övezi. 

Homokgerincre épült Rákóczifalva. A község nyugati-keleti utcáinál helyenként még mindig látható, hogy az utcák homokdűnéket kereszteznek. Az utcák szintje néhol mélyebben van a házaknál, amelyek a homoksorok vízszintezett tetejére épültek. A falu déli részén a Bivalyostó zárja le a homokvonulat nyugati ágát. A tó, ami tulajdonképpen a Tisza egyik levetélt morotvája, patkóalakban fogja közre Felső-Varsánypuszta egy részét. A múlt század végén, a telepítés idején a mai Bivalyostói-csatornának még volt vize. Nem is lehetett túl sekély, mert a falu egyik gazdájának a lova belefulladt. A Rákóczi vadászkastély építésénél is figyelembe vették a Bivalytói-csatorna vizét.

A mocsarakat, ingoványos területeket füzesek, nehezen járható bozótos részek övezték. A magasabb térszinteket viszont az országrészeket összekötő fő-útvonalak haladtak át már évezredekkel ezelőtt is. Pl. 1090 óta használták őseink az itt áthaladó Szolnoki sószállító utat.Belterület, külterület nagysága, lakosság száma:
Népesség: 5692 fő
Terület 3594 ha
ebből külterület: 3291 ha
ebből belterület:  303 ha
Megye: Jász-Nagykun-Szolnok
Kistérség: Szolnok és térségeJelenlegi helyzet (kereskedelem, szolgáltatás):
A helyi kereskedelmi és szolgáltató ipari hálózat az országos viszonylathoz képest alacsony színvonalú. Az országos hálózattal rendelkező kereskedelmi egységek a kis méretű felvevő piac miatt a településen nem szívesen ruháznak be.