2017. január 17., kedd

ELBIR 2017. január


Már az internetes portálokon is megjelentek azok a hirdetések, amelyek igen kedvező áron hirdetnek téli tüzelőanyagokat. Elsősorban tűzifát kínálnak a hirdetési oldalakon, amelyekben javarészt csak telefonos elérhetőséget adnak meg a hirdetők.

Az új évben sem lehet óvatlannak lenni az internetes vásárlások kapcsán, hiszen látatlanban nem lehet megmondani, valóban rendelkezésre áll-e a megrendelni kívánt tüzelő, illetve valóban azt az árut szállítják-e le, amelyről a megállapodás megtörtént.


Alapvető elővigyázatossági intézkedéseket követően megelőzhetők a későbbi kellemetlenségek.
- Soha ne rendeljen meg terméket ellenőrizetlen készletről, forrásból!
- Ne utaljon előre pénzt ismeretleneknek!
- Házhoz szállítás esetén, lerakodás előtt ellenőrizze a tűzifát!
- A kiszállított tüzelőről mindig kérje el a papírokat, amelyek igazolják, hogy azt az anyagot kapta és olyan mennyiségben, amit megrendelt!
- Az internetes rendelés esetén mindig gondosan, körültekintően járjon el, a személyes-, vagy bankkártya adatait ne adja ki!
- Ismeretleneket ne engedjen be otthonába!
- Ha nagyobb összegű készpénzt ad át a szállítóknak, kérjen segítséget ismerősétől, hogy legyen ott önnel az átadásnál!
- Ellenőrizze a fa mennyiségét. A törvény szerint egy erdei köbméter 1m x 1m x 1,7 m (kaloda esetén).

Zsebtolvajok!

A zsebtolvajok sok kellemetlenséget okozhatnak a jóhiszemű állampolgároknak. A tömegközlekedési eszközök, a nagyobb tömegek vonzó alternatívát kínálnak a bűnelkövetőknek. Egy szebből kikandikáló pénztárca, egy nyitva hagyott táska, benne egy értékes mobiltelefon.
Mindig gondosan óvja értékeit! Ruházatának külső zsebeiben ne tartson értéket, nagy összegű készpénzt, bankkártyát, mobiltelefont! Táskáját mindig zárja össze, értékeit a belső rekeszekben helyezze el. Utazás alkalmával maga előtt tartsa a kézitáskáját, hosszabb utakon pedig mindig tartsa szemmel poggyászát, hogy azokhoz idegenek ne férjenek hozzá!

A jégen tartózkodás szabályai

A hideg időjárás miatt egyre több vízterület fagy be hazánkban. A befagyott szabad vizek nagy vonzerőt gyakorolnak a gyermekekre és a felnőttekre egyaránt. Azonban ezek felülete jelenleg még nem elég szilárd ahhoz, hogy azok bárkit is elbírjanak, így nagy veszélyt jelenthetnek. A jégbeszakadásoknak gyakran halálos kimenetelű végkifejlete van, az emberek felelőtlen viselkedésének és a jég tulajdonságának nem megfelelő ismerete miatt. A hirtelen hőmérsékletváltozások, illetve a tartósan enyhe időjárás nagymértékben megváltoztathatja a jégtakaró tulajdonságait, ezáltal az veszélyessé, kiismerhetetlenné válhat.

A szabad vizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha az kellő szilárdságú, nem olvadt, nem mozog. Azonban még a biztonságosnak ítélt jégre is TILOS rámenni éjszaka, korlátozott látási viszonyok között, járművel – a biztonságos munkavégzés kivételével –, kikötők és veszteglőhelyek területén, valamint a folyókon, rianás esetén a Balatonon.

A szabad vizek jegére nem csak a sportolásra, csúszkálásra vágyók mennek, hanem azok is, akik horgászat, illetve szellőztetés céljából léket vágnak. Lékvágása esetén a jégmentessé vált területet legalább 50 méter távolságból felismerhető módon meg kell jelölni. Az 1 m2-t meghaladó területű léket nem elég megjelölni, azt 1 m magasságban, legalább 10 cm széles piros-fehér csíkozású korláttal körül kell határolni.

Néhány jó tanács:
- Soha ne menjenek egyedül a jégre, ne álljanak szorosan egymás mellé nagy csoportban és lehetőleg folyamatosan mozogjanak, ne egy helyben ácsorogjanak!
- A jégen tartózkodás során, gyanús ropogás, recsegés esetén, azonnal hasra kell feküdni a jégre, hogy az minél nagyobb felületen legyen terhelve és meg kell próbálni a legközelebbi biztos pontot (partot, stéget) hason csúszva elérni. Beszakadás esetén igyekezni kell a jég szélében megkapaszkodni és lábbal a legközelebbi biztos pont felé lökni magunkat és közben segítséget kérni. A megkapaszkodás, illetve a part felé igyekvés során kerülni kell a felesleges mozdulatokat, hogy a ruházatban keletkezett szigetelő légréteg ne tudjon kijönni. Partot érés után azonnal meleg helyre kell menni, meg kell szárítkozni és forró, meleg italt kell fogyasztani, de kerülni kell a kávé és az alkohol fogyasztását.
- Ne kezdjenek felelőtlenül mások mentésébe, mert ez csak tetézheti a bajt. Életüket kockáztathatják, illetve további beszakadások keletkezhetnek. Hívjanak segítséget! A mentést végzőt kötelekkel, illetve társakkal biztosítsák! Ha más eszköz nincs, egy hosszú, de erős ágat, ruhadarabot nyújtsanak a jégbeszakadtnak, ha többen vannak, egymás lábát fogva – mint egy hason fekvő lánc- segíthetnek. A mentést követően azonnal hívjanak mentőt!
- Mindenképp érdeklődjenek a területileg illetékes rendőrkapitányság ügyeletén, hogy a jég alkalmas-e a jégen tartózkodásra. Amennyiben nem kapnak megnyugtató választ, ne menjenek a szabad vizek jegére, ilyenkor lehetőség szerint inkább válasszák a műjégpályákat.

A rendőrség hivatalos tájékoztatóját a PDF-re kattintva olvashatja el