2017. február 19., vasárnap

ELBIR 2017. február


A „szakma” szabályai - avagy egy betörő gondolatai
„Kifejezetten keresem a magas átláthatatlan kerítéseket, ugyanis nem szeretem, ha kíváncsi szemek vizslatják a munkaterületemet.”

„Mielőtt munkához látnék, mindig bekopogok vagy csengetek, esetleg, ha tudom a telefonszámodat megcsörgetlek. Ha ajtót nyitsz udvariasan útbaigazítást kérek, majd tovább állok, ha felveszed a kagylót, már bontom is a vonalat.”

„Szereted a friss levegőt, ezért bukóra hagytad az egyik ablakot? A szél csak a függönyödet én az értékeidet fújom meg.”

„Mindig megnézem, hogy mennyire van tele a postaládád, néha meg én magam hagyok ott egy szórólapot, hogy lássam, mikor viszed majd el.”

„Utálom az élesített riasztórendszereket és a több ponton záródó biztonsági ajtókat, bajlódjon velük, aki akar.”

„Valóban azt gondolod, hogy ha már benn vagyok, majd nem nézek be a ruhásszekrénybe vagy a matracod alá, esetleg a zoknis fiókba?”

„Ha kutyaugatást hallok, attól mindig borsódzik a hátam, pláne ha ugyanakkor a kíváncsi szomszéd is megjelenik az ablakban.”

„Végtelenül boldog vagyok, mikor közszemlére teszed a családi nyaralás minden mozzanatát az interneten. Köszönöm, hogy tudatod velem mikor is üres az otthonod.”

„Téli időszakban, a házad körüli szűz hó látványa felér egy meghívással számomra. Örömmel tölt el, hogy még csak meg sem kérted a szomszédot, hogy hányja el a havat, vagy legalább járjon egyet az ingatlan körül.”
Kérjük, gondolja át Ön is, ne adjon esélyt a bűnözőnek!

Az internet veszélyei
Napjainkban az internet használata a mindennapok részévé vált, nagyon sok lehetőséget kínál a munkától a szórakozásig egyaránt. Arról nem szabad megfeledkezni, hogy nem csak a reális-, hanem a virtuális világban is tevékenykednek olyan személyek, akik nem tisztességes szándékkal vannak jelen. Az internet hatalmas tér, ahol nehéz nyomon követni például egy-egy hirdetés eredetiségét, egy csevegőprogramban a másik fél valós személyazonosságát…és még lehetne sorolni azokat a tényezőket, amelyek veszélyessé tehetik a virtuális sztrádát az átlagfelhasználók számára.
Ezeket a veszélyhelyzeteket el lehet kerülni kellő odafigyeléssel, megelőző lépésekkel, és egy csipetnyi egészséges bizalmatlansággal:
- A közösségi oldalakon közzétett adatokhoz nagyon könnyű hozzáférni, az ott publikált írásokat, fotókat bárki megnézheti. Csak olyan fotókat, írásokat közöljön mindenki, amelyek sem magukra, sem másokra nem
jelentenek veszélyt, nem sértenek személyiségi jogokat, szerzői jogokat, nem becsületsértők, nem sértenek semmilyen törvényt!
- A szülői felügyelet elengedhetetlen az internethasználat során, hiszen sok fiatal és gyermek nincs tisztában azzal, hogy egy-egy kijelentése, gúnyos megjegyzése akár büntetőjogi felelősséggel is járhat, ha azt nagy nyilvánosság előtt teszi közzé.
- Mind a fotók, mind a posztok árulkodók lehetnek egy bűnelkövető számára – mikor nincsenek otthon, éppen külföldön tartózkodnak, a gyermek egyedül van a lakásban, stb. Ilyen jellegű bejegyzéseket soha ne tegyenek közzé!
- A lakásról készült fotók is felkelthetik a bűnelkövetők figyelmét – értékes tárgyak, műszaki cikkek, ékszerek. A fényképfelvételek kiválasztásánál figyeljenek oda, mit ábrázol a kép!
- Csak olyan személyekkel tartsák a kapcsolatot az interneten, akiket valóban ismernek! Ismeretleneknek ne adjanak ki személyes adatokat, ne utaljanak számukra pénzt! Erre hívják fel a gyermekeik figyelmét is!
- A szülők figyeljenek oda, milyen közösségi tevékenységet folytat a gyermekük, mert előfordulhat, hogy olyan, álprofil mögé rejtőző személyekkel is kapcsolatba kerülhetnek, akik megpróbálhatják kihasználni naivitásukat, tapasztalatlanságukat (pedofilok, zaklatók, csalók)!
- Az internetes vásárlások, pénzügyi tranzakciók során mindig ellenőrizzék le az eladó valódiságát, a termék állapotát, minőségét, mielőtt kifizetnék azt! A törvény szigorúan szabályozza az online kereskedelmet, amelyek védik a vásárlókat, rendelkeznek a szavatosság, a garancia lehetőségeiről.
- Ha úgy gondolja, hogy valaki zaklatja önt, vagy gyermekét, azonnal értesítse a rendőrséget! A zaklató üzeneteket, képernyőképeket mentse le és azokat adja át a hatóságnak!

Ha úgy érzi, minden óvatossága, odafigyelése ellenére bűnözők áldozatává vált ön, vagy gyermeke, kérjen rendőri segítséget a 112-es segélyhívón!