2017. április 18., kedd

ELBIR-2017. április

Védje értékeit, gépkocsiját!


Több ezer forintos kárt jelenthet egy szélvédő betörése, egy megrongált gépkocsi zárrendszer, egy kifeszített ajtó az autón. Előzze meg ezeket a helyzeteket néhány egyszerű rutinművelettel!

Az autó nem értékmegőrző! – gyakran hangzik el ez a figyelmeztető mondat, hiszen a gépkocsifeltörések azért történnek meg, mert a fürkészve járó elkövetők, alkalmi tolvajok azt figyelik, melyik autóba maradt ott egy telepakolt táska, egy GPS készülék, mobiltelefon. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya néhány tanáccsal segíti a lakosságot, hogy megelőzhetők legyenek a gépkocsifeltörések.
- Fontos, hogy soha ne hagyjon táskát, csomagot, mobiltelefont, GPS-t (a tartóját – konzolt sem ) továbbá egyéb értékes műszaki cikket, személyes iratokat, pénzt, bankkártyát és a gépjármű okmányait az utastérben, még a „ kesztyűtartóban” sem!
- Lehet, hogy megítélése szerint egy üres táska, ruhanemű nem képvisel nagy értéket, de az ülésen hagyva felkelthetik
a bűnelkövetők figyelmét, akik a legkisebb értékek miatt is képesek betörni az ablakot, vagy feltörni a zárat.
- Mindig zárja be az ajtókat, az ablakokat húzza fel, kapcsolja be a riasztót akkor is, ha csak pár percre száll ki! Kiszállás
után ellenőrizze a gépkocsi lezárt állapotát, illetve a riasztó élességét!
- Ha családi háza udvarán áll, akkor is zárja be az autóját, mert a besurranó tolvajok számára az is lehetőséget biztosít a
zsákmányszerzésre.
- Ha módjában áll, vegye igénybe az őrzött parkolókat és az értékmegőrzőket.

Mit tegyünk, ha már bekövetkezett a baj?
Ha már bekövetkezett a lopás haladéktalanul tegyen bejelentést a 107-es vagy 112-es telefonszámon. Ezt bármelyik rendőri szervnél is megteheti, de célszerű a lopás helye szerinti illetékes rendőrkapitányságon. A rendőrök kiérkezéséig a helyszínt ne hagyja el, azt ne változtassa meg!
Készüljön fel rá, hogy a feljelentés megtételekor kérni fogják az ellopott tárgyak listáját, egyéni azonosításra alkalmas jellemzőit. Az elkövetőről / elkövetőkről adott személyleírás nagymértékben segítheti a rendőrök munkáját. Amennyiben elvitték bankkártyáját, mobiltelefonját, haladéktalanul tiltassa le! Ha a lakáskulcsot, gépkocsi kulcsot is elvitték, akkor cseréltesse le a zárakat!

Mondjuk megálljt a tolvajoknak!
A tolvajok, alkalmi tolvajok állandó veszélyt jelentenek, hiszen elég egy óvatlan mozdulat, egy rosszul megválasztott tárolóhely, máris esélyt kaphatnak a bűnözők a pénztárcák, mobiltelefonok és egyéb értékek megszerzésére. A kellemes meleg idő még több lehetőséget kínál, hiszen a tárcák, telefonok nem kerülnek a kabátok belső, zárható zsebeibe, hanem a rövidnadrág hátsó zsebében pihennek, ha éppen nincsenek használatban. A zsebhiány miatt talán óvatlanabbak is az emberek, amely kedvez a tolvajoknak. 

Néhány alapvető biztonsági intézkedéssel azonban orvosolhatók ezek. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya ajánlásaival elkerülhetők a kellemetlen helyzetek és az áldozattá válás.

- Lehetőség szerint értékeit – pénztárcáját, mobiltelefonját – ruházata belső zsebeibe helyezze el!
- Ha nagy összegű készpénzt visz magával, akkor azt ne külső zsebeiben helyezze el, illetve ne tájékoztasson senkit arról – főként idegeneket – mennyi pénzt tart magánál!
- A táskája rekeszein mindig húzza össze a cipzárat, illetve kapcsolja össze a patentet, tépőzárat!
- A mobiltelefonját mindig tartsa magánál, ne hagyja őrizetlenül asztalon, tömegközlekedési eszközön, nyilvános helyeken!
- Ha tömegközlekedési eszközön utazik, soha ne hagyja felügyelet nélkül a csomagjait!
- A bankkártyáját és PIN kódját ne tartsa egy helyen, a kártyára azt ne írja rá!
- Kerékpárral közlekedve táskáját úgy helyezze el a biciklin – kosárban, csomagtartón – hogy azt illetéktelenek ne tudják megszerezni, abból ne tudjanak kivenni semmit!
- Strandokon, fürdőhelyeken ne hagyja felügyelet nélkül a ruházatát, holmijait. Használja az érték és
csomagmegőzrőket!
- Ha kerékpárral közlekednek, azt mindig gondosan zárja le egy biztos rögzítési helyre – kerékpártároló, korlát, kerítés!
- Mielőtt elmennek otthonról, mindig ellenőrizzék, hogy a nyílászárük zárt állapotban vannak-e, illetve családi
ház esetén az alsó épületeket – műhely, garázs, nyári konyha – be vannak-e zárva!

https://drive.google.com/file/d/0BxoVEcK5P_Y_ZC0xeS0xcjlYMWs/view?usp=sharing