2017. július 17., hétfő

Biztonságosabb Közlekedés Rákóczifalván - TOP-3.1.1-15-JN1-2016-00023Rákóczifalva Város Önkormányzata a Terület és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretén belül a TOP-3.1.1-15 jelű, Fenntartható települési közlekedésfejlesztés tárgyú felhívásra benyújtott TOP-3.1.1-15-JN1-2016-00023 azonosító számú „Biztonságosabb közlekedés Rákóczifalván” című pályázata 2017. május 4-én kelt támogatói döntés szerint 65.002.704 Ft támogatásban részesült.


A pályázat megvalósítási helyszínei a Szabadság tér környezetében, valamint az országos közút átkelési szakaszán találhatóak. Itt helyezkedik el a Városháza, templomok, oktatási intézmények, egyéb közintézmények, buszmegállók és kereskedelmi létesítmények is. A város vezetése célul tűzte ki ezen közlekedési létesítmények baleseti kockázatának csökkentését. 
A beruházás részeként a 442. sz. főút és a Rákóczi Ferenc út csomópontjában jelzőlámpás forgalomirányítás kerül kialakításra. Jelenleg jelzőtáblák szabályozzák a forgalmi rendet, azonban a mellékirányból – a Rákóczi Ferenc útról – a kikanyarodás a főútra (a buszoknak halmozottan) nehézkes és veszélyes, főleg nagyobb forgalom esetén. 
A település több pontján kijelölt gyalogos-átkelőhelyek és kerékpáros átvezetések kerülnek kialakításra. Első helyszín a 442. főút és a Rákóczi Ferenc út csomópontja, itt a főúttal párhuzamosan a Rákóczi Ferenc úton egy közös gyalogos- és kerékpáros átvezetés kivitelezése történik meg. Második helyszín a 442. sz. főút és a Toldi Miklós út kereszteződése, ahol a főútra egy közös gyalogos- és kerékpáros átvezetés, valamint a Toldi Miklós úton egy kerékpáros átvezetés létesítendő. A harmadik helyszín a Rákóczi Ferenc út és a Petőfi Sándor út csomópontjában található, ahol egy kijelölt gyalogos-átkelőhely létesül a Rákóczi Ferenc úton. 
A projekt keretein belül öt különböző helyen kerülnek felújításra/kialakításra a parkolóhelyek. 1. Varsány Közösségi Ház és Könyvtár – 10 db parkolóállás, 2. Városháza - 15 db parkolóállás, 3. II. Rákóczi Ferenc Ált. és Alapfokú Művészeti Isk. – 13 db parkolóállás, 4. Virágoskert Óvoda és Bölcsőde – 2 db parkolóállás (Rákóczi Ferenc út 60.), 5. Virágoskert Óvoda és Bölcsőde – 10 db parkolóállás (Petőfi Sándor út – Rákóczi Ferenc út csomópontja)

A projekt megvalósítási időtartama előreláthatólag 19 hónap.
A projekt összköltsége: 65.002.704 Ft
A támogatás mértéke a Projekt elszámolható összköltségének 100%-a.

A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési irányzatból kerül finanszírozásra.